Starity

James Bond öröksége

2023. március 17. 23:11   |   

A James Bond filmek rajongói valószínűleg nem csodálkoznak azon, hogy a 007-es ügynök egy angol lobogós angol bulldog szobrot örökölt megboldogult főnökétől. Hiszen erről a fajtáról el lehet mondani, hogy ha nagy szeretettel és jutalmazással nevelgetik, akkor bizony rendkívül hűséges társ lesz hosszú ideig.

hirdetés
James Bond öröksége

Nagyon nagy kedvvel teljesíti majd a gazdi minden kívánságát, persze csak addig, amíg van annak értelme - őszerinte…. Olykor tényleg egyszerűen fittyet hány az utasításokra. Ebben azért nagyon hasonlít a sokak által kedvelt szuperkémre, nemde?

Jól motiválható jutalomfalatokkal

Az angol bulldogokat sokan lustának tartják. Vannak helyzetek, amikor tényleg motiválni kell ezt a négylábú barátot, hogy mozgásra bírjuk, ehhez a Falatozoo.hu állateledel webáruház jutalomfalat kínálatában ínycsiklandozó csemegéket találhatsz. Ha ezeket jól tudod felhasználni, akkor még a kutyusod és közted lévő kapcsolatot is el tudod mélyíteni.

A kutyák, e csodálatos szőrös gyerekek, ahogy több neves etológus is nevezi őket, számára ez egy szeretetnyelv-féleség. Az angol bulldogok, amelyek nagyon jóindulatúak és végtelenül nyugodt a természetük, nem nagy mozgásigényűek. Ám ha sikerül a lustaságukat legyőzni, akkor maguk a gazdik is meg szoktak lepődni, hogy milyen lelkesen képesek mindenféle játékban részt venni.

Nagy-Britannia nemzeti kutyafajtája

A ma ismert egyáltalán nem harcias, ellenben barátságos és békeszerető természetű angol bulldogok tenyésztése 1875-ben indult el. Az ősei azonban már a VI. századig visszavezethetők. A brit szigetekre a főníciaiakkal kerültek a kolosszus kutyák, ezeket aztán keresztezték az ott élő dogszerű fajtákkal. És itt egy érdekes kapcsolat van Bonddal megint: az első írásos emlékek a fajtáról a XIII. századból valók. Ekkor említik ezeket a kutyákat először "Bonddog" illetve "Bolddog" néven. Bikaharapók voltak ekkor, mert képesek voltak két egymás ellen küzdő bikát szétválasztani. Nem kis teljesítmény ez. Majd harci kutyák lettek.

Szerencsére ezt a véres viadalt 1835-ben betiltották, ám utána nem volt már szükség a vad bulldogokra. Remek tenyésztőknek köszönhető, hogy az alkalmazkodó és szeretetteljes bulldog vonalat megőrizték, és ma nagyon sok család számára kellemes társ és hűséges barát ez a finom lelkű négytappancsos.

Türelmes és nem túl aktív gazdiknak

Mindenféle családba remekül be tud illeszkedni az angol bulldog. Szereti a gyerekeket, de a cicákkal nem mindig jön ki jól. Ezekhez a karakteres fejformájú ebekhez mindenképp kell egy jó nagy adag humorérzék és némi türelem is. A fajtától a feltétlen engedelmesség teljes mértékben nem elvárható sokak véleménye szerint, ennek ellenére nagyon hűséges és odaadó társ.

Népszerűsége miatt sajnos túltenyésztett fajta, így alaposan meg kell fontolni, honnan is szerezd be az ideális kölyköt, aki felnőttként aktívan mozog és semmi esetre sem küzd majd légzési problémákkal.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek